Thursday, October 14, 2010

14 Oktober 2010

Hari ni merupakan hari khamis. Aku dah dapat merungkai segala ketidakjujuran seseorang insan. Tapi sangat malang kerana orang itu tidak mahu mengaku sendiri di hadapan ku akan kesalahan yang beliau lakukan itu.Memang jika mengaku secara negatifnya orang itu akan dimarahi.Tetapi manakah yang lebih elok samada dimarahi atau merahsiakan sahaja perkara itu..

Sedangkan orang yang di tipunya itu sudah mengetahui hampir 80% taktik dan modus operandi yang beliau gunakan. Tuhan suka dan manusia akan suka pada orang yang jujur dan sedar akan kesalahan yang dilakukan.Jika dimarahi pun bukanlah orang itu akan marah selama-lamanya.Tetapi kemarahan itu kadang-kala boleh bertukar menjadi dendam kesumat seandainya orang yang menipu dan mengkhianat itu kantoi di depan mata.

Peribahasa melayu pernah mengatakan sepandai-pandai tupai melompat akhirnya jatuh ke tanah juga.Jika kita jujur orang akan memaafkan kita.Tetapi jika sebaliknya kita akn dicemuh masyarakat dan orang sekeliling.Sehingga boleh menyebabkan kehilangan kawan, sahabat dan ahli keluarga.

MEngapa perlu takut untuk menceritakan kebenaran?Ingatlah walaupun manusia tidak nampak tetapi ALLAH SWT Maha Mengetahui segala-galanya..

Semoga ALLAH tunjukkan pada ku kebenaran yang hakiki dan buka pintu hati orang itu supaya jujur kepada semua pihak.

Tuesday, October 12, 2010

12 Oktober 2010

Pejam celik pejam celik sekejap je dah masuk bulan Oktober dan Zulkaedah..Dah lama juga tak menaip blog ni..Tapi bukan ade orang yang baca pun..

Hari ni aku mulakan hari ku dengan tekad dan azam baru..Jika dulu aku bangun solat subuh lepas tu tidur semula..Tapi hari ni aku terus berjaga..Semak laman sesawang Facebook sekejap, kemudian aku buka berita harian..Berita tentang kemalangan ngeri pada 10/10/2010 adalah berita paling hangat dan banyak..Sedih dan takut melihat gambar mayat dan apa yang diceritakan oleh mangsa-mangsa yang terselamat..Mujur aku tak berada di tempat kejadian..Syukur Alhamdulillah..

Kemudian dah baca berita, aku menelaah sedikit isu semasa tentang negara kita..Kemudian tengok juga maklumat tentang polis..Bila di kira-kira dah tinggal sebulan sahaja lagi masa untuk membuat persiapan..Rasanya masih belum lengkap lagi ilmu dan segala persiapan untuk menghadiri temuduga..

Tepat jam 7.30 pagi aku perlengkapkan diri mandi dan sebagainya untuk ke tempat kerja..Rutin yang hampir setahun aku lakukan tanpa jemu..Perjalanan ke tempat kerja mengambil masa tidak lama..Dalam 15 ke 20 minit sampailah..

Sampai tempat kerja punch card kemudian buat lah apa yang patut..Sapu sampah tak lah, sebab kt pejabat tu ade maid yang akan sapu dan mop lantai..Aku on pc aku then klik lah mana-mana program design yang selalu aku guna untuk buat kerja..

Tapi pagi ni tak ada job..Oleh itu, aku pun buka lah FB..Chating dan komen FB orang lain..Tu rutin biasa bagi aku..Walupun orang lama kata jangan online selalu sangat..Tapi pada aku aslkan kerja aku siap dan sempurna tiada masalah..

Begitulah hari ini yang aku lalui..tengahari rehat makan dan solat..Masuk pejabat online lagi..sebab hari ni bos besar tiada..Bila ada job siapkan kerja kemudian sambung FB lagi..Cukup masa jam 5.30 petang..Aku pun balik lah..Duduk lama-lama pun bukan ada kerja..

Petang sampai rumah solat pastu bersenam..Ni la kerja aku..Mungkin ini lah faktor berat semakin meningkat..Syukur Alhamdulillah..Hari ni memang seronok lah..

Tapi masa chat tadi kesian kaat member sekolah aku..dia perempuan..dah ade orang masuk meminang...tapi sayang sekarang ni lelaki tu buat tak tau je dgn dia..sampai dia rasa bengang..persiapan dah buat tapi keputusan dari pihak lelaki takde lagi..simpati aku dengar cerita dia..Semoga dia bertemu dengan orang yang benar2 sayangkan dia..

Esok apalah yang akan menanti aku??Tak sabar nak tunggu hari esok...